Ειδικότητες

Υποκριτική τέχνη θεάτρου – κινηματογράφου

Οδηγός Σπουδών

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ (Job Profile)

Ο Κάτοχος Διπλώματος Ι.Ε.Κ. ειδικότητας «Υποκριτική Θεάτρου – Κινηματογράφου» έχει πιστοποιημένη κατάρτιση θεωρητική και τεχνική, που τον καθιστούν ικανό και υπεύθυνο να αναλάβει, να δημιουργήσει αλλά και να υπηρετήσει ρόλους διαφόρων ειδών στο χώρο του θεάματος (θέατρο,κινηματογράφο, τηλεόραση, ραδιόφωνο κτλ.)

ΤΟΜΕΙΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ

Εάν λάβουμε υπόψη την αύξηση των Μ.Μ.Ε., την αύξηση των θεάτρων καθώς και την εξέλιξη του κινηματογράφου, ο Διπλωματούχος της ειδικότητας «Υποκριτική Θεάτρου – Κινηματογράφου» θα έχει ευρύ φάσμα επιλογής απασχόλησης στους ανωτέρω τομείς.

Ανάλυση Επαγγελματικών Δραστηριοτήτων (Task Analysis)

Για να είναι ικανός να ανταποκρίνεται σε ρόλους υποκριτικής θα πρέπει να γνωρίζει:

1. Υποκριτική (τις αρχές που διέπουν την υποκριτική τέχνη με απώτερο σκοπό την καλύτερη δυνατή ερμηνεία σε διάφορους ρόλους που θα του ανατεθούν σε οποιοδήποτε ρεπερτόριο και σε οποιοδήποτε χώρο του θεάματος π.χ. θέατρο, κινηματογράφο, τηλεόραση κλπ.)

2. Αρχές αγωγής προφορικού λόγου – ορθοφωνίας (τις αρχές που διέπουν τη σωστή εκφορά του λόγου καθώς και τη σωστή χρήση της αναπνοής ώστε να χρησιμοποιεί σωστά τα βασικά μέσα της υποκριτικής τέχνης)

3. Χορός – Κινησιολογία (τις βασικές αρχές κινησιολογίας και χορού ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις πιθανές ανάγκες κίνησης και χορού σε ρόλους που θα του ανατεθούν)

4. Μουσική – Τραγούδι (τις βασικές αρχές της μουσικής παιδείας έτσι ώστε να ανταπεξέλθει στις πιθανές μουσικές ανάγκες ενός ρόλου που θα του ανατεθεί)

5. Αυτοσχεδιασμός (τις αρχές εκείνες που να του δίνουν τη δυνατότητα να ελέγχει και τα υπόλοιπα μέσα έκφρασης εκτός από το λόγο και κυρίως, να βρίσκει τρόπους να εξωτερικεύει συναισθήματα με τη χρήση του σώματός του μόνο)

6. Σκηνογραφία – Ενδυματολογία (τη χρήση των σκηνικών και των κουστουμιών έτσι ώστε να αποκτά άμεση γνώση για το τι είναι αυτό που τον περιτριγυρίζει σε μία θεατρική παράσταση, και όχι μόνο, αλλά ακόμη και πώς να το κατασκευάσει.

7. Δραματολογία (πώς να αναλύει ένα θεατρικό κείμενο με απώτερο σκοπό να αντλεί στοιχεία για να ενσαρκώνει σωστά και να εμπλουτίζει τον χαρακτήρα τον οποίο καλείται να ερμηνεύσει)

8. Ιστορία Θεάτρου (προκειμένου να έχει γενικότερες γνώσεις στην ειδικότητά του, οι οποίες θα τον βοηθήσουν στο επάγγελμά του)

9. Κινηματογράφος (τις βασικές αρχές που διέπουν την κινηματογραφική τέχνη, ώστε σε σχετική συνεργασία του, σε κινηματογραφική παραγωγή με την ιδιότητα του αποφοίτου της ειδικότητας “υποκριτικής θεάτρου- κινηματογράφου” να μπορεί να αντιλαμβάνεται την κινηματογραφική δράση και τους όρους που τη διέπουν)

10.Σκηνοθεσία (βασικές έννοιες της σκηνοθεσίας που θα επιτρέψουν στον καταρτιζόμενο να ανταποκρίνεται στις σκηνοθετικές απαιτήσεις των ρόλων που θα υποδυθεί)

11.Αρχαίο Δράμα (γνώσεις του ύφους, της δημιουργίας και των δημιουργών του Αρχαίου Δράματος για εμπλουτισμό της δραματολογικής του Παιδείας.)

error

Σας άρεσε η Ιστοσελίδα μας; Παρακαλώ διαδώστε την :)